今天和大家分享一篇希腊文


今天和大家分享一下关于棕榈油的话题,坦率说我之前没有没有特别关注过这个问题,知道有一天去超市买橄榄油,孩子问了我一句,为什么我没有看到书上说的棕榈油?
不问不知道,世界真奇妙哈,在希腊超市里确实没有看到棕榈油。
发现这又是我的一知识盲点,能和孩子聊的并不多,好在还有学习的机会,今天把我的学习结果和朋友们分享,我们一起进步。
学习过才知道那些写在书上的棕榈油其实就环绕在我们周围!
首先推荐一本书:密歇根理工大学世界历史教授乔纳森·E·罗宾斯(Jonathan E. Robbins)著有一本《棕榈油:世界历史》,如果有机会大家一定找来读一读。
一部棕榈史就是一部西方列强的发家史,就是一部次发达地区的血泪史。
目前,马来西亚和印尼是世界上最主要的棕榈油生产国。也许给这两个国家带来很多经济收入,或者说成为其经济支柱,但很不幸,利益背后是全球付出的气候代价和无数野生动物的无辜死亡以及资本对亚非一代又一代的廉价劳动力的剥削和压榨。
而这一切的罪魁祸首就是西方列强。
人类食用棕榈油有5000年的历史,但最初棕榈油只是非洲西海岸塞内加尔到安哥拉地区的主要食用油。
1500 年奴隶贸易兴起,棕榈油成了一种宝贵的食物,无数的奴隶因棕榈油得以存活。同时,奴隶贩子发现如果给奴隶的皮肤上涂上棕榈油,他们看起来会优雅年轻许多,然后能拍卖出更好的价格。
到 1600 年代中期,欧洲人学习非洲医学,将棕榈油涂抹在皮肤上,相信它可以治疗瘀伤或身体疼痛。
到 1790 年,英国商人将棕榈油添加到肥皂中,因为它具有红橙色和紫罗兰香气。
1807 年英国废除奴隶贸易后,开始降低了棕榈油的关税,并鼓励非洲国家专注于棕榈油的生产。直到 1840 年,棕榈油都很便宜,可以完全替代肥皂和蜡烛等产品中的动物脂肪或鲸油。
所谓物以稀为贵,此时的棕榈油变得越来越受欢迎,也越来越普通,它失去了作为奢侈品的声誉了。
出口商通过节省劳动力的方法使其更便宜,而欧洲买家反过来又引入了新的化学工艺来去除令人不快的气味和颜色,让棕榈油成功替代最昂贵的动物脂肪。
1869 年发明法国化学家 Ipolit Mez-Mouries令棕榈油从此成为黄油的廉价替代品。人造黄油很快成为欧洲和北美工人阶级饮食的中流砥柱。
资本为了追逐最大的利益,例如英国的威廉·莱弗 (William Lever),人造黄油生产商和肥皂大亨,开始强迫非洲大陆种植棕榈油,土地抢不来就明目张胆的暴力抢夺劳动力。
最成功的就是在东南亚,在那里资本家无限制的获得棕榈油种植土地和廉价的印度和印度尼西亚劳工。很快在 1940 年,印度尼西亚和马来西亚的棕榈种植园出口的棕榈油就超过整个非洲。从此,雄霸棕榈油市场至今。
如今,棕榈油无处不在:食物、肥皂、口红,甚至报纸墨水中。
如此大的市场份额,靠的是不断增加的棕榈种植园,于是无限制的砍伐森林。而森林是野生动物赖以生存的家,人类在抢占动物家园的同时,还要枪杀、刀杀各种野生动物,据估计,在过去20年间,有超过5万只红毛猩猩因人类为棕榈园开发森林而死,其他受到影响/伤害的野生动物数量更是难以估计。
而且,棕榈树幼苗的生长会产生大量的温室气体排放。大规模的单一栽种,导致土壤侵蚀、水源污染、空气污染加重,气候变迁棕榈种植“贡献”很大。大量砍伐热带雨林至少导致200 种物种,包括猩猩、老虎和非洲大象受到生命威胁。
抵制一直都有,但效果呢一直都没有,在过去十年中欧盟食用棕榈油增加了一倍多,在美国几乎增加了十倍。2020 年将全球食用棕榈油超过 7300 万吨。
也许你没有见到单独卖棕榈油的,但棕榈油就在你身边,炸鸡、炸薯条用的都是棕榈油、制作各种点心、饼干、煎炸食品用的都是棕榈油、冰激凌、含有代可可脂的巧克力中都含有棕榈油,总之,各种甜点、冷饮、点心、酥饼、起酥面包、膨化食品都含有棕榈油。
棕榈油已经像塑料制品一样融入我们的生活,我们在有意无意间都在消耗着棕榈油,消耗着热带雨淋、消耗着我们赖以生存的大自然。
我们都知道油品被氢化以后会产生反式脂肪酸,大量食用会增加心脏患病风险,所以我们有意识的识别含反式脂肪酸的,但其实我们不要忘记棕榈油一样可以被氢化,大量食用棕榈油一样引起肥胖和心脏病。
写到这里好心酸,我们到底食用哪种油品才安全?
在资本逐利,商业操控下的健康与不健康真的很难让人相信。
我们能做的就是,消减不必要的欲望,向自然适当索取,同时记得回馈自然。
你听,大自然一直在敲响警钟,我们不要听不到啊!
好消息是,我看到了很多呼吁减少棕榈园种植和棕榈油食用的新闻,这个世界已经有人多人士在关注这个问题。
坏消息是我总感觉西方世界这是在贼喊捉贼,别忘了这一切的一切罪魁祸首是谁?
不能简单地归罪于棕榈种植园所在国,但棕榈种植园所在国的麻木也真是让人无语。
下面我附上希腊文相关资料,学有余力的朋友读来试试吧!
Χρησιμοποιείται ευρέως σε τρόφιμα, σαπούνια, καλλυντικά, ακόμη και στο μελάνι των εφημερίδων και σχετίζεται με την αποψίλωση των τροπικών δασών στη Νοτιοανατολική Ασία, η οποία απειλεί σχεδόν 200 είδη, συμπεριλαμβανομένων ουρακοτάγκων, τίγρεων και αφρικανικών ελεφάντων. ● Το προϊόν του ελαιοφοίνικα, ωστόσο, είναι φτηνό. ● Η εισαγωγή του στην Ε.Ε. υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δέκα χρόνια και στις ΗΠΑ σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.
Το φοινικέλαιο βρίσκεται παντού σήμερα: σε τρόφιμα, σαπούνια, κραγιόν, ακόμη και στο μελάνι των εφημερίδων. Πρόσφατα, έχει χαρακτηριστεί ως η πιο μισητή καλλιέργεια στον κόσμο λόγω της σχέσης της με την αποψίλωση των δασών στη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, παρά τις εκστρατείες μποϊκοτάζ, ο κόσμος χρησιμοποιεί περισσότερο φοινικέλαιο από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο – πάνω από 73 εκατομμύρια τόνους το 2020.
Αυτό συμβαίνει επειδή το φοινικέλαιο είναι φτηνό. Το φυτό που το παράγει, ο ελαιοφοίνικας, μπορεί να δίνει έως και 10 φορές περισσότερο λάδι ανά εκτάριο από τη σόγια. Αλλά, όπως δείχνει το βιβλίο «Φοινικέλαιο: μια παγκόσμια ιστορία», του Τζόναθαν Ε. Ρόμπινς, καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αυτό το αμφιλεγόμενο προϊόν δεν ήταν πάντα φτηνό. Έγινε χάρη στις κληρονομιές της αποικιοκρατίας και της εκμετάλλευσης που εξακολουθούν να διαμορφώνουν τη σημερινή βιομηχανία που το παράγει.
Το φοινικέλαιο υπήρξε βασική τροφή σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Σενεγάλη έως την Αγκόλα κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής. Μπήκε στην παγκόσμια οικονομία το 1500 παράλληλα με το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων. Κατά τη διάρκεια του θανατηφόρου «μεσαίου περάσματος» του Ατλαντικού, το φοινικέλαιο ήταν μια πολύτιμη τροφή που κρατούσε τους αιχμαλώτους ζωντανούς.
Επιπλέον, οι δουλέμποροι άλειφαν το δέρμα των αιχμαλώτων με φοινικέλαιο για να τους κάνουν να φαίνονται κομψοί και νέοι πριν τους βγάλουν σε δημοπρασία. Μέχρι τα μέσα του 1600, οι Ευρωπαίοι έτριβαν επίσης το φοινικέλαιο στο δέρμα τους υιοθετώντας αφρικανικές φαρμακευτικές πρακτικές, θεωρώντας ότι θεραπεύει μώλωπες ή καταπονήσεις του σώματος. Μέχρι το 1790, Βρετανοί επιχειρηματίες προσθέτουν φοινικέλαιο στο σαπούνι για το κοκκινωπό πορτοκαλί χρώμα και το βιολετί άρωμα.
Αφού η Βρετανία κατάργησε το εμπόριο σκλάβων το 1807, μείωσε τις επόμενες δεκαετίες τους δασμούς στο φοινικέλαιο και ενθάρρυνε τα αφρικανικά κράτη να επικεντρωθούν στην παραγωγή του. Μέχρι το 1840, το φοινικέλαιο ήταν αρκετά φτηνό για να αντικαταστήσει εντελώς το ζωικό λίπος ή το φαλαινέλαιο σε προϊόντα όπως σαπούνι και κεριά.
Καθώς γινόταν όλο και πιο κοινό, έχασε τη φήμη του ως πολυτελούς αγαθού. Οι εξαγωγείς το έκαναν ακόμη φτηνότερο με μεθόδους εξοικονόμησης εργασίας και οι Ευρωπαίοι αγοραστές, με τη σειρά τους, εφάρμοσαν νέες χημικές διεργασίες για να αφαιρέσουν δυσάρεστες οσμές και χρώματα. Το αποτέλεσμα ήταν μια ήπια ουσία που θα μπορούσε να αντικαταστήσει ως υποκατάστατο τα πιο ακριβά λίπη και λάδια.
Από το 1900, μια νέα βιομηχανία καταβρόχθισε όλα τα είδη λαδιών: η μαργαρίνη που είχε εφευρεθεί το 1869 από τον Γάλλο χημικό Ιπολίτ Μεζ-Μουριές ως μια φτηνή εναλλακτική λύση για το βούτυρο. Σύντομα έγινε ο βασικός άξονας της διατροφής της εργατικής τάξης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη βαφή της μαργαρίνης με κίτρινο χρώμα, αλλά αποδείχθηκε τέλειο κύριο συστατικό της επειδή παρέμενε σταθερό σε θερμοκρασία δωματίου και έλιωνε στο στόμα, όπως το βούτυρο.
Οι παραγωγοί μαργαρίνης και οι μεγιστάνες του σαπουνιού, όπως ο Βρετανός Ουίλιαμ Λέβερ, εστίασαν στις ευρωπαϊκές αποικίες της Ευρώπης στην Αφρική για μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκου, βρώσιμου φοινικέλαιου. Ωστόσο, οι αφρικανικές κοινότητες συχνά αρνούνταν να παρέχουν γη σε ξένες εταιρείες, με αποτέλεσμα αυτές να καταφύγουν στον κυβερνητικό εξαναγκασμό και την κατάφωρη βία για να βρουν εργατικά χέρια.
Μεγαλύτερη επιτυχία είχαν στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου δημιούργησαν μια νέα βιομηχανία ελαιοφοινίκων. Οι αποικιακοί κυβερνήτες έδωσαν στις εταιρείες φυτειών σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στη γη και η παραγωγή επιτεύχθηκε με μετανάστες εργαζόμενους από τη νότια Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα που δούλεψαν με καταναγκαστικά συμβόλαια χαμηλών αμοιβών και νόμους που εισήγαγαν διακρίσεις. Μέχρι το 1940, οι φυτείες στην Ινδονησία και τη Μαλαισία εξήγαγαν περισσότερο φοινικέλαιο από όλη την Αφρική.
Φτηνό υποκατάστατο
Οταν η Ινδονησία και η Μαλαισία κέρδισαν την ανεξαρτησία τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εταιρείες φυτειών διατήρησαν την πρόσβασή τους σε φτηνή γη. Οι ινδονησιακές αρχές χαρακτήρισαν το φοινικέλαιο «χρυσό δώρο στον κόσμο». Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, οι ανησυχίες για την υγεία σχετικά με τα τροπικά έλαια, όπως η καρύδα και το φοινικέλαιο, έφεραν χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Αλλά, οι αναπτυσσόμενες χώρες αξιοποίησαν το φοινικέλαιο για το τηγάνισμα και τη ζαχαροπλαστική. Οι φυτείες επεκτάθηκαν για να καλύψουν τη ζήτηση μειώνοντας το κόστος με την πρόσληψη χαμηλόμισθων μεταναστών από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, τη Μιανμάρ και το Νεπάλ, αναπαράγοντας τις καταχρηστικές πρακτικές της αποικιακής εποχής.
Στη δεκαετία του 1990, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ε.Ε. άρχισαν να απαγορεύουν τα ανθυγιεινά τρανς λιπαρά, έναν τύπο λίπους που βρίσκεται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια, στα τρόφιμα. Οι βιομηχανίες στράφηκαν στο φοινικέλαιο ως φτηνό και αποτελεσματικό υποκατάστατο. Από το 2000 έως το 2020, οι εισαγωγές φοινικέλαιου της Ε.Ε. υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι εισαγωγές των ΗΠΑ σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν.
Το τόσο φτηνό φοινικέλαιο αντικατέστησε χημικές ουσίες με βάση το λάδι σε σαπούνια και καλλυντικά. Έγινε επίσης μια πρώτη ύλη βιοντίζελ στην Ασία, αλλά η παραγωγή βιοντίζελ από φοίνικες που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένη γη αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αντί να τις μειώνει. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, η εκκαθάριση τροπικών δασών για φυτείες ελαιοφοινίκων απειλεί σχεδόν 200 είδη που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων των ουρακοτάγκων, των τίγρεων και των αφρικανικών ελεφάντων.
Πηγή: The Conversation
图片源于网络,侵删。
祝好!
-Τέλος-

(0)

相关推荐