一碗乡愁小德兴
沪语朗读:金子
朗读者
一碗乡愁小德兴
原创:老姜
来源:夜光杯
沪语改写:郭莉
诵读:金子
推荐:丁迪蒙
小德兴是一家面馆,开勒方浜中路广福寺边头,离我屋里只有三分钟路程。
小德兴只有一开间,进门是柜台,三分之一是灶台,几只方台子围勒旁边,顾客可以一边坐勒等吃,一边看大师傅下面、装碗。
面有两种,一种叫阳春面,一种叫葱油拌面。
阳春面鲜味道侪勒汤里,汤是密制个,隔夜就要拿肉骨头熬起来,一直熬到骨头看上去白塌塌,汤色也是浓白个再好。舀一勺放到刚刚下好个面条里,再挑一汋猪油、撒一把葱花,望一眼也要馋得侬涎唾水溚溚渧。葱油拌面窍门是油,油里向除了熬得焦枯个小葱,还有斩碎个虾米,上海人叫“开洋”。迭个油个香味,保证侬闻一闻胃口大开。
小德兴还卖馄饨,是搿种江南特有个小馄饨。皮子绝薄,肉馅跟葱花斩勒一道,师傅用一片小竹爿挑一眼眼,搨勒皮子浪,单手一捏,馄饨就成形了,从镬子里捞起来是半透明个,一口一只吞进肚皮,简直太适意了。
还有糯米汤团,像一只鸡蛋大小,分甜咸两种。甜个是豆沙心子,圆圆个;咸个是菜肉心子,圆圆个身体浪,拨师傅捏出一只尖尖个小耳朵,搿恁下勒镬子里便于识别。汤团皮子糯糯个,咬一口,勿是甜咪咪,就是咸滋滋,打耳光也勿肯放。
侪讲上海人会过日脚。伊歇辰光小德兴面条有二两、二两半、三两,价格精确到“分”,粮票也要精确到“钱”。拌面个葱油也分两种,一种是带辣个,一种是勿带辣个,不过要另外加三分洋钿。
小德兴生意还分“堂吃”搭仔“来家生”,所谓“家生”就是顾客自备钢种镬子或者搪瓷缸,买到屋里去吃,搿恁店堂里可以省出座位拨人家。
上世纪六十年代,上海市民经历了三年困难时期,还经历了更长个凭票供应个日脚,上馆子对多数人来讲侪是奢望。但是小德兴个阳春面八分一碗、小馄饨一角一碗,糯米汤团三分一只、一碗四只一角两分,毕竟还是属于大众消费个。
当然,就算是大众消费,对我来讲也勿是好想去就去个。只有感冒发寒热了,嘴巴里呒没味道,姆妈会塞八分洋钿让我到小德兴吃碗阳春面。难板吃饭呒没菜,姆妈也会拨我一角洋钿,买一碗小馄饨端回来,既是菜、又是汤。
后首来我离开上海十年,小德兴阳春面、小馄饨、糯米汤团就成了乡愁,尤其勒勒饥肠辘辘个后半夜。但是等我十年后回到上海,小德兴已经风光不再,取而代之个是肯德基、麦当劳。不过我心里还是牵记小德兴个面搭仔馄饨,就像现在上馆子,端上来个即便侪是山珍海味,心里想个,还是姆妈烧个烤麸,还有姆妈拿手个红烧肉一样。
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