聊聊声音

Γιατους περισσότερους από εμάς είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε έναν κόσμοδίχως ήχους. Πιθανόν να είναι το πρώτο πράγμα που βιώνεις όταν ξεκινάς τη μέρασου: ένα ξυπνητήρι που σε τραβάει από τον άηχο κόσμο του ύπνου. Οι άνθρωποιαξιοποίησαν τον ήχο και δημιούργησαν έργα τέχνης, όπως είναι η μουσική, οιταινίες και…τα βίντεο της Καθημερινής Φυσικής στο YouTube! Τιείναι όμως ο ήχος και πώς λειτουργεί;

Ταηχητικά κύματα στον αέρα είναι διαμήκη, δηλαδή τα μόρια του μέσου κινούνταιστην ίδια διεύθυνση με το κύμα. Όταν χτυπάς μια χορδή, αυτή αρχίζει ναταλαντώνεται και συμπαρασέρνει τα μόρια του αέρα που βρίσκονται κοντά της.

Στησυνέχεια αυτά χτυπάνε τα κοντινά τους μόρια, τα οποία με τη σειρά τους χτυπάνετα διπλανά μόρια και έτσι η διαταραχή διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσειςώσπου τελικά φτάνει στα αυτιά σου. Μέσα στο αυτί σου βρίσκεται το τύμπανο, πάνωστο οποίο πέφτουν τα μόρια του αέρα και το θέτουν σε ταλάντωση ίδιας συχνότηταςμε την ταλάντωση της χορδής. Οι δονήσεις του τυμπάνου μετατρέπονται σεηλεκτρικά σήματα και το μυαλό σου τα ερμηνεύει ως ήχους.

附赠耳朵剖面结构图:

愿你的世界永远有美妙的音乐陪伴!!!

Καληνύχτα...

(0)

相关推荐