千古谜宫

读过希腊神话的你一定都记得牛头怪和那个迷宫,你知道吗,1900年时考古学家真的在克里特岛上发现了迷宫遗址。几百间房屋被迂回曲折的廊道链接,结构复杂世间罕见。考古学家认为这座迷宫可能建于公元前3000年至公元前1200年间。
我常常分不清那些到底是希腊神话还是希腊历史。今天我读到一篇文章,这里提到的一个观点解开了我很多疑惑:巨大的人工洞穴,其实是采石场,牛头怪的神话象征着采石场的奴隶工作的艰和悲惨境况。

考虑到大家的希腊语的水平不同,我今天把全文分享给大家,朋友们试试是否能够看懂吧!
Το Σπήλαιο Λαβύρινθος βρίσκεται 50χλμ νότια του Ηρακλείου, σε ένα μικρό λόφο 3,5χλμ βόρεια του Καστελίου της επαρχίας Καινούργιου. Ήταν ένα τεράστιο τεχνητό σπήλαιο με δαιδαλώδεις διαδρόμους μήκους μεγαλύτερους των 2.5χλμ και δωμάτια που δεν οδηγούσαν πουθενά, το οποίο αποτέλεσε λατομείο για την εξόρυξη των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μινωικού ανακτόρου της Φαιστού, της μινωικής έπαυλης της Αγίας Τριάδας, της ρωμαϊκής πόλης Γόρτυνας, κα. Το λατομείο και οι δύο είσοδοι του καταστράφηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς κι, έτσι, σήμερα δεν μπορούμε να το δούμε στην αρχική του μορφή.
Η ΠΡΌΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΠΉΛΑΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ
Ο Λαβύρινθος, λόγω των πολυδαίδαλων στοών και των αδιεξόδων του, έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, που τοποθετούν τον μυθικό λαβύρινθο του Μινώταυρου σε αυτό το σπήλαιο, κι όχι στην Κνωσό. Σύμφωνα με τον πασίγνωστο μύθο, ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει τον τερατόμορφο Μινώταυρο μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο με τη βοήθεια της Αριάδνης, η οποία του έδωσε ένα σπάγκο (μίτο) για να μην χαθεί. Έτσι, ο Θησέας ελευθέρωσε τον εαυτό του και τους άλλους νέους που έπρεπε να στέλνει κάθε εννιά χρόνια η Αθήνα στην Κνωσό, ως αντίποινα για τον θάνατο του γιού του Μίνωα από τους Αθηναίους. Πολλοί πιστεύουν ότι ο μύθος του μινώταυρου συμβολίζει τις κακουχίες και τις άθλιες συνθήκες, μέσα στις οποίες δούλευαν οι δούλοι του λατομείου, οι οποίοι πέθαιναν σε αυτή τη σκοτεινή και υγρή φυλακή.
Αφού το λατομείο σταμάτησε να λειτουργεί, οι στοές του γέμισαν νυχτερίδες. Έτσι, οι ντόπιοι κάτοικοι για πολλούς αιώνες έρχονταν ως εδώ για να φορτώσουν στα ζώα τους τα νιτρικά υπολείμματα από τα κόπρανα τους (γκουανό), τα οποία αποτελούν ιδανικό λίπασμα.
Επίσης, η ιστορία με το Θησέα και το Μινώταυρο έκανε το σπήλαιο γνωστό σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας το σημαντικότερο αξιοθέατο στο νησί για αιώνες. Έτσι, άρχισαν να το επισκέπτονται πολλοί περιηγητές και εξερευνητές και αποτέλεσε το σπουδαιότερο τουριστικό αξιοθέατο της Κρήτης κατά το Μεσαίωνα. Μάλιστα στους τοίχους υπάρχουν αναρίθμητες επιγραφές με ονόματα από τον 15ο αιώνα, το πλήθος των οποίο προδίδει τη σημασία που είχε το μνημείο αυτό.
Πολύ αργότερα, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη για πολεμοφόδια, νερό και τρόφιμα. Μάλιστα, έγινε η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών της Γερμανίας που μπορούσε να εφοδιάζει όλη τη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 300.000 τόνους όπλων! Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το νησί το 1944, ανατίναξαν όλα τα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να καταστραφεί εντελώς το σπήλαιο και οι δύο είσοδοι του. Μάλιστα, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που ογκόλιθοι 15 τόνων βρέθηκαν σε απόσταση 10χλμ. Ως και σήμερα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη των Γερμανών για αυτό το ιστορικό έγκλημα, καθώς σήμερα η Λαβύρινθος θα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο.
Ήδη από το 1945, άρχισαν εργασίες για την επαναφορά του σπηλαίου και τον καθαρισμό του από όσα πυρομαχικά και νάρκες δεν είχαν εκραγεί. Οι είσοδοι ξανάνοιξαν για λίγο καιρό και, δυστυχώς, τότε πολλοί κάτοικοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να βρουν πυρομαχικά, τα οποία χρησιμοποιούσαν για λίπασμα ή για ψάρεμα με δυναμίτη. Σήμερα το σπήλαιο έχει σφραγιστεί λόγω επικινδυνότητας και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος, αλλά δυστυχώς έχουν αναφερθεί πολλά κρούσματα λαθρανασκαφών. Οι ταξιδιώτες σήμερα μπορούν να πάρουν μια μικρή γεύση για το πώς ήταν η Λαβύρινθος, επισκεπτόμενοι το μικρότερο σπήλαιο Λαβυρινθάκι.
Δείτε δωρεάν το βιβλίο ΠΑΡΑΓΚΑΜΙΑΝ, Κ. & Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, 2002. Η Λαβύρινθος της Μεσαράς. Ηράκλειο σσ. 150
更多文章,请单击动感希腊语这一年
-Τέλος-


(0)

相关推荐

  • 迷宫走一回

    晕不晕

  • 一日禅:​走出迷宫

    2021年06月08日 08:58:56 来源:华人佛教 13人参与8评论 图片来源:凤凰网佛教 摄影:拙山 没有人是一座孤岛,只是和爱失去了链接.没有问题会成为真正的制约,只是没有看清脚下的路.我们 ...

  • 国外电影《 缄默的迷宫 》[中文字幕版]

    缄默的迷宫的剧情简介 · · · · · ·故事发生在1958年的西德,乔汉(亚历山大·斐林 Alexander Fehling 饰)是一名法院公诉人,专门负责处理违反交通安全法案的诉讼案件.一天,在 ...

  • 黄河成因千古谜  难言源头在何方?

    黄河成因千古谜 难述源头在何方 据说唐尧既遭十日并出之灾,又遭地震.火山之患,休息抚绥,喘息方定,哪知祸事又到.有一天,忽报孟门山大水冲发,滔滔不断,将民房田畜等冲毁不少.帝尧闻后大惊!暗想:&quo ...

  • 【幽雅生活】登堂入室的千古谜案

    我们从一桩绯闻疑案说起-- 主人公,一位现今各阶层加一起都无法与之相比的贯穿古今.甚至影响全球的灵魂人物. 疑案六要素:时间,地点,人物:起因,经过,结果. [时间] 春秋时期 [地点] 卫国 [人物 ...

  • 刘弘墓承载千古谜

    刘弘墓承载千古谜    (全峻) (2015-09-14 11:10:59)标签: 文物文化历史安乡全峻分类: 安乡文物古迹 刘弘墓承载千古<晋书·刘弘传>上明确记载西晋"侍中. ...

  • 千古第一宫怨诗,其中一联被称为千古佳句!

    "宫怨诗"在我国古典诗歌中也是一大类型.古代皇帝号称三宫六院七十二妃嫔,白居易<长恨歌>说:"后宫佳丽三千人",这不是夸张.在唐朝,后宫之中宫女.后 ...

  • 千古谜窟,龙游石窟

    中国那么大,我想去看看.带你去一个你曾经去过或者没去过的地方. 千古谜窟,龙游石窟 位于浙江省西部的龙游,春秋时期是"姑蔑"古国的都城.秦始皇统一中国后在此置县,至今已有2240年 ...

  • 1999年丹江口水底古墓破水现世,引出一桩著名男女绯闻和千古谜案

    央视的<国家宝藏>想必很多人都看过,其中有一期讲的是国之重宝"越王勾践剑". 但很多人不知道的是,在此剑之外,我国还出土过另一把春秋战国时期的绝世宝剑,而这把剑无论是规 ...

  • 故宫文创游戏《谜宫·金榜题名》:解谜中学历史

    作者丨三瓣桔子 全文共 4603 字,阅读大约需要 10 分钟 600 年前,即明永乐十八年(公元1420 年),北京故宫建成.9 月 10 日,故宫博物院推出"丹宸永固--紫禁城建成 60 ...

  • 状元给皇帝戴绿帽,引发后宫震动,锦衣卫破解谜案,揭露人心险恶!

    堂堂帝王,却因贪图美色而让大臣骨肉分离:为人父母却为功名利禄而驱逐亲骨肉:明明是受恩于他人却要用计将其送上断头台,真真假假.恩恩怨怨皆是人心险恶. 明宣宗年间,民间沸沸扬扬地传着一件令帝王之家难以启齿 ...

  • 《周易·神农图》传奇之八:吻合度100%!易学千古一谜被攻破

    <说卦传>第三章常被称为"天地定位"章,其曰: " 天地定位,山泽通气,雷风相薄,水火不相射,八卦相错.数往者顺,知来 者逆,是故,<易>逆数也& ...